Anadolu yakasında bulunan ve Boğaz’ın Karadeniz girişinin doğu tarafında bulunan kale, Rumeli Kavağı üzerinde bulunan İmros Kalesiyle birlikte boğazın girişini kontrol etmek amacıyla kurulmuştur.
Yoros Kalesi’nin bir Ceneviz yapısı olduğuna inanılır. Oysa değildir. Kulelerinden birinde görülen tuğladan harflerle yazılmış Grekçe kitabe, buranın Bizans inşaatı olduğunu gösterir. 14. yüzyılın başlarında, 1305’te kale, Şile Kalesi ile birlikte Türklerin eline geçmiş, ancak fazla bir süre elde tutulamamıştır. 1348’den itibaren de, Karadeniz ticaret yolu hakimiyetine sahip bulunan Cenevizliler buraya hâkim olurlar. Fakat 14. yüzyılın sonlarında, Boğaziçi’nin Anadolu yakasına tamamen hâkim olan Osmanlılar tarafından tekrar fethedilmiştir. Yoros’un tarih içinde sıkça el değiştirdiği anlaşılıyor.
1399 yılına gelindiğinde, Mareşal Boucicaut Karadeniz Boğazı girişinde yaptığı akında, o sırada artık Türklerin elinde olan Yoros Kalesi’ne saldırmaya cesaret edemez. Yapabildiği şey kalenin eteğindeki köyü yaktıktan sonra geri çekilmek olur. 1402’deki Ankara Savaşı’ndan sonra 1. Bayezid’in oğullarından Çelebi Mehmed, kardeşi Musa’ya karşı harekâtı sırasında 1414’ten az önce Trakya’ya geçmek için Bizans imparatorundan yardım ister, kendisi de Bursa’dan çıkarak Yoros’a gelip konaklar.

İstanbul’un fethinde Yoros da artık Türk hâkimiyetine girer. Osmanlı Devleti’nin hemen her tarafındaki kıyı kalelerini tamir ettiren veya yenilerini yaptıran II. Bayezid burasını da tamir ettiriyor, içine Yoros Kalesi Mescidi denilen bir ibadet yeri yaptırır. Sonraları kale dizdarı Mehmed Ağa da bir hamam inşa ettirir.
2010 yılından bu yana Yoros Kalesi’nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını, İstanbul Üniversitesi Yoros Kalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın eşliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Koray Aybek, arkeologlar ve sanat tarihçileri yürütüyor.

Yoros Kalesi Nerede Nasıl Gidilir Gitmeye Değer mi?
İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakası Karadeniz çıkışına doğru Anadolu Kavağı semtinde tepelik bir konumda yer alan Yoros Kalesi, İstanbul’da hafta sonu gezip görülebilecek ve muhteşem boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı ve yemek yenilebilecek yerler arasında popüler olan mekanların başında geliyor.
Yoros Kale Cafe ve Restaurant
Yoros Kalesi’nin hemen yanı başında, muhteşem bir boğaz manzarasına sahip bir konumda bulunan Yoros Kale Cafe ve Restaurant, özellikle İstanbul’da hafta sonu şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, sakin ve huzur içinde doğal bir ortamda dinlence, yeme ve içme keyfi yaşamak isteyenler için ideal bir mekan.
Mekanda kahvaltı, günlük taze balık ve et menüleri sunuluyor.
Nasıl Giderim?
Üsküdar’dan 15A numaralı otobüs ile Anadolu Kavağı’na giderek Yoros Kalesine çıkabilirsiniz.
Ayrıca deniz hatları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Anadolu Kavağı – Üsküdar hattı (Anadolu Kavağı – Beykoz – Çubuklu – Kanlıca – Anadolu Hisarı – Çengelköy – Beylerbeyi – Üsküdar)
- Boğaz hattı
Bir cevap yazın