Seyahatimiz: Ayasofya Camii

Seyahatimiz: Ayasofya Camii

Ayasofya Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u fethinden sonra camiiye çevrilmiş bir şaheserdir. İstanbul’a gelen herkes kesinlikle bu tarihi yapıyı görmesi gerekir. Ayasofya hem müze hem camiidir. İçeride birçok mozaik işlemeler bulunmaktadır. Camii olduğu halde Osmanlı bu tarihi yapıya zarar vermeden camiiye çevirmiş halen Doğu Roma İmpratorluğunun yapmış olduğu mozaikler durmaktadır.

Son olarak camii olarak devam eden Ayasofya gerek altın kaplama, gümüş kaplama, cam, pişmiş toprak ve renkli taşla yapılan mozaikleriyle de ünlü. 6. yüzyıla ait orijinal tavan mozaikleri bitkisel ve geometrik motifleriyle gözlerimize hoş görüntüler bırakıyor. 8. üzyıldaki ikona yasağından sonraki figürlü mozaiklerden de, kucağında çocuk İsa ile tasvir edilen Hz. Meryem, Hz. Cebrail, Hz. Mikail ve Vazftizci Yahya İle Deisis Sahnesi mozaikleri mutlaka görülmeli. Sultan Abdülmecid’in Mozaik Tuğrası ise 1847-1849 arası Fossati Kardeşlerin onarımları sırasında yaptırılmış. Sultan Mahmud Kütüphanesi’nin yanı sıra minber, mihrap, hünkar mahfili ve vaaz kürsüleri de görülmeye değer.

1481 YILDIR AYAKTA

1935 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesidir. Aynı yerde üç kez inşa edilen en son 27 Aralık 537 günü açılan kilise, bu sene itibariyle 1481 yıldır ayakta durmaktadır.

İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından 1453 yılında fethi ile birlikte yapı, cami olarak yeniden düzenlendi ve varlığına Osmanlı mimari unsurları ile yapılan eklerle kutsal bir mekân ve ibadet yeri olarak devam etti.

Ayasofya İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Çevresinde kolaylıkla bulabileceğiniz restorant kafe alışveriş için mağaza türü mekanlar bulunmaktadır.

Fatih bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden Ayasofya Müzesi adresine toplu taşıma ile nasıl gidilir bakalım:

  • Otobüs Otobüs: 28, 46Ç, 50E, 54E, 66, EM1
  • Tren Tren: MARMARAY (ATAKÖY – PENDIK), MARMARAY (HALKALI – GEBZE)
  • Metro Metro: M2
  • Tramvay Tramvay: T1

Bu ulaşım araçları ile Ayasofya’ya yakın konumda indikten sonra bir kaç dakika yürüme mesafesinden sonra ulaşabilirsiniz.

Biz söyleyelim siz Duymadıkbiz demeyin.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir