Yüzyıllar önce suyun biriktirilip depolanması için inşa edilmiş olan Yerebatan Sarnıcı aynı zamanda tarihin farklı katmanlarından günümüze ulaşan efsane kendine özgü bir yapısı olan kesinlikle sizleri kendine hayran bırakacak bir şaheserdir. Yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilen Yerebatan Sarnıcı zaman ötesi bir mekândır. Yakın zamanda İBB’nin yapmış olduğu restorasyonla 1500 yıllık tarihin daha uzun korumak ve devam ettirmek için çalışmalar yapılmıştır. Yerebatan Sarnıcı gezerken sizleri tarihin içinde geçmişe götürecek gizemli heyecanlı ve macera yaşatacak bir tarihi yapıdır. İstanbul’un üstündeki güzellikler kadar altında da böyle güzelliklerin olması bizlerin bu coğrafyada ne kadar zengin bir topraklara sahip olduğumuzun belgesidir.
Yerebatan Sarnıcı Hakkında Kısa Bilgiler
Her medeniyetten görülmeye değer birçok yapılarlardan birisi olan yeraltı sarnıcı Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. 80.000 ton su depolama kapasitesiyle şehrin en büyük kapalı sarnıcı olan ve diğer kapalı sarnıçlardan daha fazla devşirme taşıyıcı elemana sahip olmasıyla dikkat çeken Yerebatan Sarnıcı; yaklaşık 1000 m2 alanı kaplayan; uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçimli devasa bir yapıdır. Sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, 28 sütun içeren 12 sıra meydana getirmektedir.
Osmanlı’da, III. Ahmet döneminde mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından ilk kez, II. Abdülhamid döneminde ise ikinci kez onarım gören Yerebatan Sarnıcı, ilerleyen yıllarda da onarımdan geçmeye devam etmiştir. 1955-1960 yıllarında kırılma riski altındaki 9 sütunu kalın bir beton tabakasıyla kaplanarak dondurulmuştur. 1985-1987 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği kapsamlı onarım ve temizlik çalışmalarında, Yerebatan’ın en önemli simgesi olan Medusa başı kabartmalı bloklar keşfedilmiştir.
Yerebatan Sarnıcı müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. bu tarihi yapıyı siz ziyaretçilerin görmesini tavsiye ediyoruz.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2022
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerebatan Sarnıcı ücretlerinde 3 farklı tarife uygulamaktadır:
- Birinci tip tarifede yerli ziyaretçiler 50 Türk Lirası
- İkinci tip tarifede yabancı turistler 190 Türk Lirası
- Üçüncü tip tarife ise öğrenci ve öğretmenler 20 Türk Lirası olarak ücretlendiriliyor.
Giriş ücretlerinde dövizle ödeme kabul edilmiyor. Ancak kredi ve banka kartıyla ödeme gerçekleştirebilmek mümkün. Sarnıcı ziyaret etmek isteyenler giriş biletlerini önceden Passo platformundan satın alabiliyor.
Yerebatan Sarnıcı’na girişlerle alakalı ufak bir hatırlatma yapmakta da fayda var. Tesis Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermiyor. Dolayısıyla Yerebatan Sarnıcı’na girişlerde müzekart kabul edilmiyor.
Yerebatan Sarnıcı’na nerededir nasıl gidilir
Fatih bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden Yerebatan Sarnıcı adresine toplu taşıma ile nasıl gidilir burada bulabilirsiniz.
Aşağıdaki toplu taşıma hatları Yerebatan Sarnıcı – yakınından geçiyor
- Otobüs: 28, 30D, 36ES, 46Ç, 47E, 66, EM1
- Tren: MARMARAY (ATAKÖY – PENDIK), MARMARAY (HALKALI – GEBZE)
- Metro: M2
- Tramvay: T1
Bir cevap yazın