En Görkemli Camiilerden Fatih Camiisini İnceliyoruz

En Görkemli Camiilerden Fatih Camiisini İnceliyoruz

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii maalesef 1766 yılında yaşanan depremde yıkılarak kullanılamaz hale gelerek günümüze ulaşamamış. Şimdiki cami Sultan III. Mustafa tarafından 1767 yılında ilk halinden tamamen farklı bir şekilde Mimar Mehmed Tahir Ağa‘ya yeniden yaptırılmış.

İlk halinden farklı da olsa Fatih Camii, heybetli ve huzur veren yapısıyla insanları kendine hayran bırakıyor. Yapı topluluğu içinde Fatih Sultan Mehmet Türbesi‘ni de bulunduran Fatih Külliyesi ise İstanbul’da yapılan külliyelerin en büyüğü.

Fatih Camii Hakkında Bilgi

Fatih Camii Hakkında Bilgi

Fatih Camii Hünkar Köşkü

Fatih, fetihten on yıl sonra şehirdeki en büyük eserini yaptırmaya karar vermiş. Daha sonraki padişahların yapacağı gibi bu eserini şehrin en yüksek yerlerinden birinde, tarihi yarımadanın yedi tepesinden bir tanesinde inşa ettirmiş. Bu tepede cami yapılmadan önce Bizans’ın büyük ve önemli kiliselerinden biri Havariyun Kilisesi varmış. Osmanlıdan önce Bizanslılar da şehrin yüksek yerlerini anıtsal binalarla süslemeye çalışmış.

Osmanlılar fetih sırasında ve onu izleyen yıllarda her bakımdan güçlüydüler. Güçlü padişahlar, gözlerinin önündeki Ayasofya‘ya bakıp, bu yapıdan daha görkemlisini yapmak arzusunu duymuşlar. Fatih’in bu arzuyu gerçekleştirmek isteyenlerin başında geldiği anlaşılıyor.

Fatih Camii Hakkında Bilgi

Yıkılan Fatih Cami’ni yapan mimarın adı Atik Sinan‘dır. Döneminde “Azatlı” Sinan olarak da bilinirmiş. Azat edilmiş olduğuna göre Hıristiyan kökenli olduğu anlaşılıyor. Atik Sinan yapının depremlere dayanabilmesi için sütunları kısa tutmuş. Sütunların kısa tutulması nedeniyle kubbesinin Ayasofya‘dan daha alçak olduğunu gören Fatih ise bu duruma öfkelenmiş ve mimarın ellerini kestirmiş.

Atik Sinan ise Fatih’i kadıya şikayet etmiş. Kadı, Fatih’i haksız bularak kısas uygulanmasına, yani Fatih’in de ellerinin kesilmesine karar vermiş. Ama Atik Sinan bu hakkında vazgeçmiş ve kendisine tazminat olarak ömür boyu maaş bağlanmış. Ayrıca Fatih de kadının bu kararını takdir etmiş. Evliya Çelebi, bu hikayeyi Seyehatname’sinde Osmanlı adaletini anlatmak üzere aktarır.

Bundan sonra Fatih ile Atik Sinan arasında yine bir sorun çıktığı anlaşılıyor. Ama sorunun ne olduğu belli değil. Sorun belki Atik Sinan’ın cami inşaatında birtakım yolsuzluklar yaptığı şüphesi olabilir. Çünkü Atik Sinan caminin yapımının bittiği 1471 tarihinde Fatih tarafından idam edilmiş. Mezarı caminin biraz ilerisindeki Kumrulu Mescidi’nde bulunuyor.

Fatih Camii Hakkında Bilgi

Fatih Camii İçi

Fatih’in yaptırdığı cami tam da Atik Sinan’ın korktuğu gibi 1766 yılındaki depreme dayanamayarak yıkılmış. Dönemin padişahı Sultan III. Mustafa tarafından Fatih’in camisi olduğu için kısa sürede onarımı yaptırılarak 1771 yılında ilk halinden farklı olarak tekrar açılmış. Yeniden yapılan camide Mimar Sinan’ın Şehzade Cami planı kullanılmış. Bu nedenle fetihten sonra yapılan ilk anıtsal caminin mimarisinin nasıl olduğu bilinmiyor.

Cami içinde 18. yüzyıl atmosferini yansıtan süslemeler mevcut. Mihrabında bu döneme uygun olarak barok süslemeler bulunuyor. Caminin sağ köşesinde su içilen bir çeşme var. Zamanında su kuyusuyken daha sonra çeşmeye çevrilmiş. Müezzin mahfilinde bulunan tablo da bir başka bir ilginçlik. Bu tablo son Şeyhul-İslam olarak görev yapanlardan Mustafa Sabri Bey’e damadı tarafından ithafen yapılmış. Tabloda Mekke, Medine, Tren yolu ve Dünya haritası silueti bulunuyor.

Caminin doğu tarafına bakan tarafında bulunan minaresinin kürsü kısmında Ali Kuşçu tarafından yapıldığı tahmin edilen bir güneş saati bulunuyor. İstanbul’daki külliyelerin en büyüğü Fatih Külliyesi’nden günümüze 8 medrese ve kütüphane binası ulaşabilmiş. “Sahn-ı Seman” olarak adlandırılan medreselerde dönemin en kaliteli eğitimi veriliyormuş.

Fatih Sultan Mehmet Türbesi Hakkında Bilgi

Fatih Camii Hakkında Bilgi

Fatih Sultan Mehmet Türbesi 

Fatih Sultan Mehmet Türbesi, caminin kıble tarafında yer alan ve dış avludan girilebilen alanda bulunuyor. Türbe, Fatih Sultan Mehmet’in fetihten sonra defnedilen ilk padişah olması sebebiyle İstanbul’da yapılan ilk padişah türbesi olma özelliğini taşır.

Eyüp Sultan’da kılıç kuşanma töreninden sonra padişahlar dönüşte genellikle Fatih’in türbesini de ziyaret ederlermiş. Türbe 1766 yılında depremde ve 1782 yılında ise yangında tamamen zarar görmüş. Yapılan onarımlarda Fatih’in türbesi iyice değişmiş. Batı tarzı barok özellikler taşıyan bir hal almış.

Fatih Camii Hakkında Bilgi

Fatih Sultan Mehmet Türbesi İçi 

1766 yılında meydana gelen deprem sonrasında caminin mihrap duvarının yeniden yapılmasıyla türbenin yerinin değiştiği, mezarın cami mihrabının altında kaldığına dair rivayetler bulunuyor. Bu iddiaya göre mezar, türbeden caminin mihrabı altına kadar uzanan bir dehlizin sonundaki bir yerde bulunuyor. Bu dehlizin daha önce aynı yerde bulunan kilise kalıntılarından kaldığı düşünülüyor.

Türbe ziyaret saatler sabah 09:00 ile öğleden sonra 17:00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Türbe alanı içinde Fatih’in eşi Gülbahar Hatun’un Türbesi, II. Mahmut’un annesi Nakşidil Sultan Türbesi ve Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın Türbesi de bulunuyor.

Nerede ve Nasıl Gidilir?

Fatih Camii ve Külliyesi, adını verdiği Fatih ilçesi Fevzi Paşa Caddesi üzerinde, Edirnekapı ile Saraçhane arasında arasında bir konumda bulunuyor. Fatih Külliyesi’ne yakın konumda ziyaret edebileceğiniz Yavuz Sultan Selim Camii ve Hırka-i Şerif Camii bulunuyor.

Fatih Camii sabah namazı ile ibadete açılmakta, yatsı namazından sonra kapatılmaktadır. Cami ziyaretlerinde aynı zamanda ibadette yapıldığından, ziyaretçilerin giyim tarzlarına dikkat etmeleri gerekiyor.

Yapının bulunduğu yere ulaşmak için toplu taşıma araçlarından en uygun olanı otobüs kullanmak. Eminönü‘nden kalkan ve Fevzi Paşa Caddesi güzergahını kullanan otobüsleri kullanabileceğiniz gibi, Edirnekapı‘dan aynı caddeyi kullanan otobüsleri kullanabilirsiniz.

Metro ile ulaşmak için ise Yenikapı-Kirazlı metro hattında Vatan-Emniyet durağında indikten sonra, Akşemsettin Caddesini takip ederek 15-20 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“En Görkemli Camiilerden Fatih Camiisini İnceliyoruz” için 2 cevap

  1. Ahmet NEBİOĞLU avatarı
    Ahmet NEBİOĞLU

    lokalde bir yorum daha

  2. Ahmet NEBİOĞLU avatarı
    Ahmet NEBİOĞLU

    merhaba test yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir