23 Yıldır Dinmeyen Gölcük Büyük Acı Gölcük Depremi

Türkiye, bundan tam 23 yıl önce, bir 17 Ağustos gecesi saat 03.02’de yaşanan büyük bir depremle sarsıldı. 2010 yılındaki Meclis Araştırma Raporu’na göre 18 bin 373 kişinin öldüğü büyük afetin 22’nci yıl dönümünde o gecenin ve yitirdiklerimizin acısı hala yüreklerimizde…

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi… 17 Ağustos 1999 sabahı, saat 03.02’de, Gölcük merkezli olarak meydana gelen deprem, Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşti. 17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi’nde, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. Ancak gayriresmi bilgilere göre ölü sayısı 50 bin ile ifade ediliyor.

600 BİN EVSİZ KALDI

285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50 bin ölü, ağır-hafif 100 bine yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişi evsiz kalmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri olarak kabul edilir.

Sanayide Etkilendi.

Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biri görülmüş ve “asrın fekaleti” olarak adlandırıldı. Depremin Türkiye’nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.

Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos depremi, dünyada 1900-2009 yıllarında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolarla en fazla ekonomik kayıp oluşturan 6. büyük deprem olarak belirlendi. Bakanlıklar ile TOKİ ve diğer kurumların iş birliğinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla depremin yaraları büyük oranda sarıldı. Marmara Depremi’nde yıkımın yaşandığı kentlerde, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut inşa edildi.

KOCAELİ’DE DEPREMİN İZLERİ SİLİNDİ

Başta okullar ve hastaneler gibi kamu binaları olmak üzere hafif hasarlı binalar depreme karşı güçlendirildi. Bazı illerde depremzedeler, kalıcı konutların yapım sürecinde kurulan prefabrike evlerde hayatını sürdürdü. Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, ev ve iş yerinin yıkıldığı Kocaeli, 23 yılın ardından facianın acı izlerinden uzak bir görüntü ortaya koyuyor. Depremde en ağır yıkımın yaşandığı kent olan Kocaeli’de, TOKİ, belediye ve özel sektör tarafından deprem yönetmeliğine uygun binlerce yeni konut yapıldı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir